Skip to content

Lyra

Onze Showmodellen

Lyra Delos

Vinylplaten afgespeeld met een MC cartridge kunnen uitzonderlijk goed klinken, toch is het verrassend dat het ontwerp van conventionele MC elementen de geluidskwaliteit die kan worden bereikt vanaf LP's, sterk beperkt.
Essentieel voor een goede werking van een MC-element is de hoek tussen het magnetische circuit, signaalspoelen en de kern. Prestaties zijn optimaal wanneer alle hoeken perfect worden uitgelijnd, maar elk significant verschil in de hoeken vormt een sterke directionele flux die voortdurend stroomt uit de magnetische kring in de signaal kern. Deze directionele magnetische flux zal de kern naar een specifieke richting oriënteren en maakt het onmogelijk voor de kern om gemakkelijk in alle richtingen te bewegen, wat absoluut noodzakelijk is voor een goede prestaties van de cartridge.

Helaas zijn conventionele MC-elementen zodanig ontworpen dat de hoek tussen het magnetische circuit, de signaalspoelen en kern enkel worden uitgelijnd wanneer er geen tracking force wordt toegepast. Het resultaat is dat tijdens het afspelen, de benodigde naalddruk ervoor zorgt dat de hoek tussen het magnetische circuit, de signaal spoelen en de kern fout suitgelijnd worden. Dit beperkt de resolutie van de cartridge, zowel naar capaciteit als dynamisch bereik toe.

De nieuwe Lyra Delos is ontworpen om dit probleem te overwinnen. Vergeleken met conventionele cartridges heeft de Delos een nieuwe body structuur met een ongewoon ondiepe hoek, en deze is gekoppeld aan een uniek asymmetrisch dempingssysteem. Wanneer geen trackingforce wordt uitgeoefend dwingt de vorm van de asymmetrische dempers de signaalspoelen en de kern in een rechtere hoek dan het magnetische circuit .

De Delos heeft ook een microridge stylus op een boron cantilever voor uitstekende tracking, een niet-parallelle vaste bewerkte metalen behuizing voor lage resonanties en 6-N hoge zuiverheidsgraad koperen spoelen voor meer helderheid. Het resultaat is een duidelijk verbeterde geluidskwaliteit, met name op het vlak van resolutie, trackingforce en dynamisch bereik, impact en directheid.

Klik hier voor de specificaties van Lyra Delos

Over Lyra

Lyra is een Japans merk en de kenners weten het al. Het merk Lyra maakt cartridges die tot de beste ter wereld behoren. Ontwerper van de Lyra cartridges is de Amerikaan Jonathan Carr. Het bedrijf is gevestigd in Tokio. Yoshinori Mishima is de meester-ambachtsman die de elementen bouwt en de productieafdeling leidt. Elk element uit de toplijn wordt door hem beluisterd en aangepast aan de hand van wat hij hoort. Lyra staat voor geavanceerde ontwerptechniek gecombineerd met Japans artisanaal vakmanschap.

Producten / Series

Lyra heeft een programma met vier modellen. Oplopend in prijs zijn het Delos, Kleos, Etna en Atlas. Elk van deze modellen heeft een boron cantilever en een uitgekiende naaldvorm.

Waar andere merken beginnen met instapmodellen voor relatief lage prijzen, begint Lyra voor de Delos direct met een fors bedrag. Lyra's doel is duidelijk: geen concessies doen en ook in het basismodel al zoveel mogelijk kwaliteitsbepalende onderdelen, materialen en constructies integreren. Lyra Delos presteert al zo enorm goed, dat het kan concurreren met topmodellen van andere merken. En bij het luisteren vergeet de luisteraar wellicht dat het nog mooier kan.

Lyra Kleos

Het MC-element Lyra Kleos is gebaseerd op de 'New Angle Technology' van Lyra. Hiermee wordt door betere uitlijning van de werkende onderdelen een optimale prestatie verkregen. De body is gemaakt van een aluminium legering die ook bij vliegtuigen gebruikt wordt. Samen met de non-parallelle verhoudingen zorgt dit voor optimale resonantiebeperking.

De Lyra Kleos is volledig met de hand gemaakt en heeft een 'contact line stylus' die volledig Lyra-designed is. De contacten zijn platina plated. Dit zorgt voor een uitermate lage ruisvloer. Spoorvolging, oplossend vermogen, dynamisch bereik en explosieve transiënten zijn onnavolgbaar goed. Een warmere en natuurlijker tonale balans zijn eigenschappen die bij veel MC-elementen een beetje ontbreken. Zo niet bij Lyra Kleos die op alle kritische punten beter presteert dan menig duurder element van andere merken.

De Lyra Kleos is niet alleen volledig handgemaakt, maar elk nieuw Lyra Kleos element wordt door 'meester-cartridgebouwer' Yoshinora Mishima beluisterd en 'gevoiced'.

Klik hier voor de specificaties van Lyra Kleos

Lyra Etna

De Lyra Etna is te omschrijven als een “New Angle, asymmetrisch, multi-materiaal model”. 

De asymmetrische opbouw met verschillende materialen is bedoeld voor het vermijden van ongewenste resonanties die fasegedrag, harmonische opbouw en natuurlijke klank van de muziek negatief beïnvloeden. We noemen dit ook wel “een neutraal geluid”. Muziek is nu eenmaal resonantie. Men zou kunnen zeggen: gecontroleerde resonantie. Gelijkvormige vlakken resoneren vooral in één frequentie. En die nauwe resonantiefrequentie blijft lang hangen. Bij asymmetrische vlakken is de resonantie verdeeld over een breder frequentiepatroon en is sneller uitgewerkt.

Het ontwerpdoel van de Lyra Etna was om zo dicht mogelijk te komen bij de prestaties van de Lyra Atlas, maar voor een aanzienlijk lagere prijs. De voorganger van de Lyra Etna was de Lyra Titan. De Lyra Etna moest beter worden dan de Lyra Titan en zoveel mogelijk Lyra Atlas-kwaliteiten hebben.

Klik hier voor de specificaties van Lyra Etna

Lyra Atlas

De Lyra Atlas is werelds eerste asymmetrisch gevormd MC-element dat bestaat uit één stuk titanium en voorzien is van de New Angle technologie. De Lyra Atlas is het vlaggenschip van Lyra. 
De asymmetrische vorm van de Lyra Atlas heeft het voordeel dat door het verbeterde resonantiegedrag er minder energie verloren gaat, muzikaal juist fasegedrag beter behouden blijft en bij de muziekweergave nog veel beter de oorspronkelijke natuurlijkheid van klank behouden blijft.
De Lyra Atlas maakt gebruik van een jukloos systeem met dubbele magneet. De cantilever is een met diamant bekleed boron staafje en de door Lyra ontworpen naald is te typeren als een line-contact stylus met variabele radius. De cantilever-constructie is rechtstreeks in de titanium body gebouwd.

Net als bij de voorgangers Lyra Titan en Lyra Olympus, gebruikt de Lyra Atlas een monolithische body die zorgvuldig is gesneden uit een massief stuk titanium. 
Samen met een resonantiecontrolesysteem worden resonanties zoveel mogelijk verdeeld, geremd en tegengegaan.
Lyra is ervan overtuigd dat de Lyra Atlas een belangrijke stap voorwaarts is in het compromisloos afspelen van elpees.

Klik hier voor de specificaties van Lyra Atlas

Lyra New Angle Technologie

Onderstaand meer informatie over de Lyra New Angle Technologie.

Een belangrijke factor voor een optimale werking van een MC-element bevindt zich in het hart van de cartridge. Spoelen, magnetische circuits en de kern moeten tijdens het afspelen evenwijdig aan elkaar zijn. De meeste conventionele MC-elementen hebben deze evenwijdigheid in rust wel, maar bij het afspelen een afwijking van 3°. Dat komt omdat de naald op de plaat gaat rusten en de cantilever omhoog gaat en vrij komt. De VTA (Vertical Tracking Angle) wordt dan de gewenste 20°. Dit is de hoek die ook de snijbeitel bij het snijden van de plaat had.

In rust heeft de cantilever een VTA van 23° en op de plaat rustend heeft de cantilever een VTA van 20°. Door de constructie van de body van Lyra zullen bij het spelen de hoek tussen cantilever en magneten, spoelen en dempers exact 90° zijn. Dus juist tijdens het spelen is er de gewenste evenwijdigheid van de samenwerkende onderdelen. Met de arm van de plaat wijkt het 3° af van de ideale situatie.

Op de afbeelding is dit heel goed te zien. Links ziet u de Lyra opbouw en rechts de opbouw van conventionele elementen.

Lyra New Angle

LYRA NEW ANGLE TOEGELICHT
  • Linksboven ziet u dat de Lyra-body een mechanische hoek maakt van 20° en dat de cantilever de rusthoek van 23° maakt. Het element hangt in rust boven de plaat. Magneten, dempers en spoelen staan scheef ten opzichte van elkaar.
  • Rechtsboven ziet u dat bij de conventionele body er een mechanische hoek van 23° is en dat ook de cantilever een rusthoek van 23° heeft. Magneten, dempers en spoelen staan loodrecht op elkaar. Dus een ideale situatie in rust, maar niet onder het spelen.
  • Rechtsonder ziet u bij de conventionele body dat de cantilever keurig naar 20° is gegaan, maar dat intern de werkende onderdelen ten opzichte van elkaar uit het lood zijn gekomen.
  • Linksonder ziet u bij de Lyra-body dat bij de 20°-hoek van de cantilever de magneten, dempers en spoelen juist wel precies recht blijven en dus hun optimale werking kunnen bereiken.

Bovenstaande verhaal geeft ook aan hoe belangrijk het is om de naaldkracht in te stellen zoals de fabrikant heeft voorgeschreven. De persoon die de arm afstelt moet uitermate deskundig zijn en ook met het gehoor kunnen bepalen wanneer de optimale verhouding tussen naaldkracht en VTA wordt bereikt. Het zal duidelijk zijn dat dit bij een Lyra cartridge beter gaat, omdat we dan niet bezig zijn om te proberen een afwijking in het element te compenseren.